top of page
Hebrew.png

אתגר: השלכותיה חסרות התקדים של המלחמה בישראל

מתן סיוע ותמיכה דרך פרויקטים רחבי היקף המעוררים תקווה

בתחילת 2024, ישראל והעם היהודי ברחבי העולם המשיכו במאמצים להתאושש מהשלכותיהן של זוועות ה-7 באוקטובר והמלחמה שפרצה בעקבותיהן. אלפי משפחות שרויות באבל ובטראומה, חטופים מוחזקים באכזריות על ידי חמאס, הרס נרחב ביישובים על גבול עזה ומתקפות חיזבאללה בצפון הובילו לעקירת מאות אלפי ישראלים מבתיהם. ההתמודדות עם ההשלכות הנרחבות והמתמשכות של המלחמה בישראל, ועימן מתן מענה לביקוש הגובר לפעילות הסוכנות היהודית, היו בין האתגרים הגדולים ביותר בשנת 2024. הסוכנות היהודית הייתה שם כדי לספק תמיכה וסיוע לאורך המשבר. סיפקנו סיוע כספי חיוני לאלפי נפגעים ועסקים, כדי לעזור לאוכלוסיות בסיכון שהולכות וגדלות. היינו שם כדי לפעול בהיקף רחב ולהביא תקווה וחוסן.

 

מאז הקמתה בשנת 2002, הקרן לנפגעי טרור של הסוכנות היהודית מעניקה סיוע לישראלים שחוו קשיים וטרגדיות בלתי נתפסות. מתקפות ה-7 באוקטובר 2023 הותירו אחריהן מספר כה רב של נפגעים, עד כי בשנת 2024, במהלך שנה אחת בלבד, הקרן המשיכה להעניק סיוע ומשאבים לאלפי נפגעים - במספר המשתווה לכלל מקבלי הסיוע של הקרן לאורך שני העשורים שקדמו לאותו יום. בשיתוף פעולה עם רשויות ממשלתיות, הקרן סייעה לנפגעים להתמודד עם אתגרים מתמשכים, כגון שיקום וטיפול בפוסט טראומה - תמיכה חיונית עבור רבים כל כך. בשנת 2024, קיימנו סדרת מפגשי התמודדות, בשיתוף פעולה עם פורום משפחות חטופים ושבים, במטרה לסייע לבני משפחותיהם של חטופים ששוחררו ולחטופים ששבו. המפגשים כללו מעגלי שיח בהנחיית פסיכולוגים, סדנאות אמנות ועוד.

war.jpg

מלחמה ותקווה

1.jpg

80 מיליון דולר

הועברו כסיוע לעסקים באמצעות מענקים והלוואות.

יותר מ-1,000

בני נוער ישראלים שנפגעו מהמלחמה השתתפו בתוכנית Campers2Gether.

יותר מ-15,000

ילדים בסיכון ומשפחותיהם נהנו מתמיכה וליווי אישי במסגרת תוכנית "פותחים עתיד".

"אתם לא מבינים את המשמעות של מה שעשיתם עבורנו. המרחב שסיפקתם אפשר לנו לשחרר ולהתחיל בתהליך ריפוי ויצאנו ממנו עם כוחות נפשיים מחודשים. תדעו שלפעמים רגעים כאלה הם הדבר שבאמת מציל את הנפש. אין לי מילים מעבר להכרת תודה ענקית. תודה, תודה, תודה״.

- אחות של שורד שבי, אשר יחד קיבלו סיוע מהקרן והשתתפו במפגשי התמיכה בנובמבר.

מאז ה-7 באוקטובר 2024 חילקה הקרן לנפגעי טרור 8,425 מענקי חירום לנפגעים ומשפחות  ו-3,369 מענקי שיקום.

 

במטרה לתמוך, לשמח ולהקל על ילדים הסובלים מפוסט טראומה, הקרן ארגנה קייטנות במהלך חופשות בית הספר, בהן קיבלו את ההזדמנות להיות שוב ילדים, להתחבר לבני גילם ולחזק את החוסן שלהם. בקייטנה השתתפו 1,976 ילדים ובני נוער.

"בייחוד בתקופות האלה, כשהפחד שולט בנו לעיתים קרובות, מצאנו מפלט של שלווה בזכות הקרן. היינו מוותרים על התואר 'נפגעי טרור' מבלי להסס, אבל כל עוד הוא נגזר עלינו, אנו אסירי תודה על תמיכתכם, במיוחד בילדינו. אתם הפכתם לקרן של תקווה עבורנו ועבור ילדינו", סיפרה מורן משדרות, אם לשני בנים שהשתתפו בקייטנה של הקרן בקיץ 2024. 

ביולי 2024 טיל ששיגר חזבאללה פגע במגרש כדורגל של הקהילה הדרוזית במג'דל שמס, הרג 12 ילדים ופצע רבים אחרים. הסוכנות היהודית, הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה וקרן היסוד, הודיעו על סיוע חירום מיוחד בסך 600,000 ש"ח לקהילה. בנוסף, הקרן לנפגעי טרור התחייבה מייד לספק מענקי חירום ולסייע בשיקום ארוך טווח של המשפחות השכולות והפצועים.

FVOT video.jpg
play-button copy.png
camper2getgher.jpg
play-button copy.png

בנוסף לנפגעים הרבים שנזקקו לסיוע כספי בשנת 2024, עסקים קטנים רבים בישראל ספגו פגיעה כלכלית קשה ונאלצו להיסגר או להפסיק את פעילותם עקב המלחמה והמצב הביטחוני, או בשל גיוס בעליהם לשירות מילואים. כדי לסייע לבעלי עסקים אלה, הסוכנות היהודית העניקה תמיכה חיונית בסכום כולל של למעלה מ-80 מיליון דולר באמצעות מענקים והלוואות, במסגרת תוכניות סיוע לעסקים, בשיתוף עם עוגן, שבא, Klimark Capital, עמותת IVN (רשת הון סיכוי לישראל), אחים ואחיות לנשק ושותפים נוספים. יוזמות אלה היוו חבל הצלה כלכלי לבעלי העסקים וסייעו להם להתמודד עם המשבר.

 

"ניהול עסק בתקופה כל כך קשה, בזמן שאני משרת במילואים בגבול סוריה, היה חוויה מטלטלת. הלחץ הכלכלי הוא עצום, אבל הסיוע של הסוכנות היהודית היה חבל הצלה חיוני ואנו מודים לכם מאוד. המענק נתן לנו תמיכה נחוצה מאוד ואיפשר לנו מרחב נשימה כדי לשקם את העסק שלנו", שיתף נועם, בעליו של ״תוצרת הגולן״, עסק משפחתי קטן למכירת מוצרים מקומיים ברמת הגולן. לאחר המתקפות, נועם גויס לשירות מילואים ונאלץ להותיר את אשתו לנהל את העסק לבדה, תוך כדי טיפול בשלושת ילדיהם תחת איום ירי הרקטות.

 

אור, אם חד-הורית והבעלים של Oryosss, רשת בתי קפה עם שני סניפים בעוטף עזה, אשר התמודדה גם היא עם אתגרים משמעותיים עקב שירותה במילואים, הוסיפה: "אחרי ה-7 באוקטובר שני העסקים שלי נסגרו. זו הייתה עבורי קריסה כלכלית מוחלטת, סוף העולם. הודות להלוואה במסגרת תוכנית SparkIL של הסוכנות היהודית, הצלחתי להתאושש כלכלית ולפתוח מחדש את בתי העסק שלי״.


בשנת 2024, שמנו לנו למטרה להעניק תמיכה לצעירים הסובלים מפוסט טראומה. השקנו את Campers2Gether כדי לחזק את חוסנם של בני נוער שהושפעו מזוועות ה-7 באוקטובר. במסגרת התוכנית, בני נוער החיים בצל המלחמה, זכו להפוגה ייחודית של ריפוי ויצירת קשרים משמעותיים בעת השתתפותם ב-49 מחנות קיץ יהודיים ברחבי העולם. בקיץ 2024, Campers2Gether אירחה למעלה מ-1,000 משתתפים ראשונים מצפון הארץ ומדרומה, במחנות קיץ בארה"ב וברחבי העולם, ובמחנות חורף בהמשך השנה.

"לא ניתן לדעת כמה זמן ימשך תהליך ההחלמה של הילדים והמבוגרים אשר סובלים מטראומה בעקבות זוועות ה-7 באוקטובר, או אם הוא אי פעם יושלם. אבל במחנות בצפון אמריקה, גילינו שיש לנו חוסן יוצא דופן. ולו לרגע אחד, מצאנו תחושת שלווה פנימית"סיפרה שלומית, מורה בבית ספר נופי הבשור בעוטף עזה, אשר ליוותה 20 מתלמידיה כיועצת במהלך שהותם במחנה Campers2Gether בניו יורק.

ב-2024, הסוכנות היהודית הודיעה גם על הרחבת תוכנית הליווי הוותיקה ״פותחים עתיד״, המעניקה חונכות ותמיכה לכ-13,600 ילדים בסיכון ובני משפחותיהם. כדי להגיע ליותר משפחות בישראל, התוכנית תרחיב את צוות הנאמנים ותגביר את פעילותה בקהילות הזקוקות לכך. בנוסף, פותחים עתיד זכתה להכרה רשמית כתוכנית לאומית מטעם ממשלת ישראל.

"בני חיים השתתף בתוכנית פותחים עתיד במשך שנה לפני ה-7 באוקטובר, ולאחר המתקפות, אורה, הנאמנה שלו, התקשרה אליי מדי יום; היא תמכה בנו מההתחלה ולאורך כל המלחמה. היו רגעים בהם עניתי ושיתפתי אותה בכך שאני מתקשה והיה לי חשוב שמישהו יהיה שם בשביל חיים. אני כל כך אסירת תודה לאורה ולתוכנית פותחים עתיד. לדעת שמעבר לתמיכה הכלכלית, הנפשית והרגשית, יש אנשים שמכירים אותנו ותומכים בנו – זה מחזק בצורה בלתי רגילה", שיתפה לימור, אמו של חיים ותושבת אופקים, ששרדה את הטבח בעיר ב-7 באוקטובר.

בנוסף, מתקפות ה-7 באוקטובר יצרו צרכים חדשים ודחופים בשנת 2024, ביניהם סיוע לחקלאים בפעולות הקציר עקב מחסור בכוח אדם, אספקה ותמיכה למשפחות עקורות, ועוד. משתתפים רבים בתוכניות הסוכנות היהודית, ביניהם חניכי המכינות הקדם-צבאיות ומתנדבי פרויקט "מסע", לקחו חלק פעיל ביוזמות התנדבות קריטיות לאורך השנה, כדי לסייע לשיקומה של ישראל.

קראו עוד

wired-outline-2342-hugging-love-hover-pinch.gif

אנטישמיות וחוסן

אתגר: ביטחון לקהילות יהודיות לנוכח העלייה באנטישמיות

חיזוק החוסן והביטחון של קהילות יהודיות ברחבי העולם

wired-outline-1008-travel-agency-hover-roll.gif

עלייה

אתגר: הבטחת עתידה של ישראל באמצעות עלייה

קידום העלייה בצל המלחמה

wired-outline-435-world-care-hover-pinch.gif

אחדות וחיבור

אתגר: קידום האחדות היהודית

הרחבת הקשרים בין הקהילות היהודיות בתפוצות והעמקתם

masa.jpg
bottom of page